berättelsen om makerspace

En rörelse går över världen; det handlar om människans uppfinningsrikedom som den globala naturkraft den verkligen är. I den gemensamma visionens anda har vi i vår kommun kopplat händer över både förvaltningar och verksamheter, och just nu är det vårt bibliotek tillsammans med Fenix gymnasium och vårt lokala näringsliv som tillsammans lyfter blicken och vädrar framtid genom att skapa en mötesplats för kreativa tankar och idéer – ett Makerspace, här i Vaggeryds kommun.

Tittar på 3d-skrivaren

Först: mot Stockholm!

Som vanligt när det handlar om vårt småländskt kloka sätt att utveckla, så tittar vi på hur andra gjort för att lära oss av storverk och misstag som redan gjorts. Så vi kokade en kaffethermos, bredde mackorna och åkte på studiebesök till storstan, för hur snabbrörliga vi som småstad än kan vara så är det ändå oftast i storstäderna som nya idéer först och snabbast tas emot.

Kreatörernas sparar sitt material i transparanta lådor

Kreatörerna sparar sitt material i transparanta lådor i lokalen

Makerspace – en undergroundrörelse

Den medlemsfinansierade föreningen Stockholm Makerspacelänk till annan webbplats föddes i samtal vid bord på olika restauranger och fik, som några evigt pratande, föga konsumerande, mardrömskunder. Det var där vid borden med de påtårsfyllda kopparna, man bestämde sig för att försöka skapa en plats för människor att tillsammans forska och uppmuntra varandra i ett idéernas land utan några egentliga gränser mellan teknik, konst och hantverk. Ett ställe där man uppmuntrar det lekfulla mekandet och utvecklar uppfinningar genom att mötas och samarbeta över gränser och discipliner – som ett stort, generöst utbytesforum av idéer. Och när väl föreningen tagit form, så var det i källarvalven under Folkets Hus-kvarteren vid Norra Bantorget man hittade sina lokaler.

– Vi blev en undergroundrörelse i ordets bokstavliga bemärkelse, skrattar Andreas, den i föreningen som tar emot och guidar oss runt.

Kraft och givmildhet

– Men, säger en av de som är med oss på studiebesöket naturligtvis direkt när vi får höra om den här orädda inställningen: hur gör man då med upphovsrättsliga frågor, hur skyddar man ”sitt”?

Andreas måste fundera en stund innan han till slut omsorgsfullt börjar berätta om hur lokalerna blev iordninggjorda, hur möbler och inredning kom på plats, hur man får saker till sig genom att människor vill. Och så är det även med idéerna och medskapandet utav dem:

– Det här forumet finns för att utveckla och förbättra embryon till kanske stora lösningar. Men den dagen man tänkt sig tjäna pengar på det, då övergår det till en affärsidé och då får man växla till en annan bana och den är inte här. Det kanske är därför det här aldrig blir ett problem här, resonerar han. Här delar vi mer på glädjen av att kunna hjälpa och lyfta varandras idéer.

Som hemma

Man ska aldrig försöka låtsas vara någonting man inte är, det blir inte bra i långa loppet. Det gäller även när man utvecklar och bygger en kommun för framtiden. Men när det gäller Makerspace-rörelsen och den urgamla tradition av hantverkskunskap och entreprenörstänkande som vi har här i Vaggeryds kommun så känns det mer som tvärtom: äntligen har världen kommit ikapp oss! Och nu har vi alltså möjlighet att göra verkligheter av en massa idéer som föds, gryr och pyr här i vår kommun.

3D-skrivaren är en central del av ett makerspace

3D-skrivaren är en central del av ett makerspace

Platsen för att få göra skillnad

Och i det här forumet, i det här kreativa utrymmet, kommer något som är så fullkomligt självklart för oss, att bli en mötesplats för oss som redan bor här, en utvecklingsarena för skola och näringsliv men också faktiskt, en dragare för oss som kommun att locka nya, idérika människor till att vilja komma hit och hälsa på oss och kanske till och med en dag också flytta hit.

Till kommunen där man faktiskt både kan, och får göra skillnad.